Gek van losse haren?

Trimsalon Doggy Styling - Blazen

Gek van losse haren? Een Bad- en Blaaskuur helpt!

Wilt u snel en diervriendelijk door de verhaarperiode van uw hond heen? Stop dan met borstelen en overweeg een Bad- en Blaaskuur! Door de hond in bad te doen en de shampoo langdurig te laten inweken zuigen de oude, losse haren zich vol en zullen deze tijdens het blazen met een z.g. waterblazer er heel gemakkelijk uitgaan. Op deze dier- en vachtvriendelijke manier help je de hond snel door de verhaarperiode heen.

Lees hier een uitvoerige uitleg over de Bad- en Blaaskuur van Jet Bijen-Veldhoen (Vacht en Vel Leshotel):
Tijdens de verhaarperiodes, doorgaans in het voor- en najaar onder invloed van licht en temperatuur, worden de baasjes gek van de loslatende haren in huis, op de bank en kleding. Massaal wordt er naar de borstel en allerlei andere materialen gegrepen om de hond fanatiek te ontdoen van het losse haar. Althans, dat is de bedoeling, want in de praktijk gebeurt er iets heel anders; door dit fanatieke borstelen wordt niet alleen de loszittende onderwol uit de vacht verwijderd, maar ook haren (zowel onderwol als dekharen) die nog niet hun uiteindelijke levensduur hebben bereikt. Deze haren zitten dus nog niet los. De traditionele ontwoltechnieken met fijne kam, hark, Furminator of Coat King sorteren de ruiende wolharen niet, maar trekken onrijp, rijp en rot zonder onderscheid in één haal uit. Omdat de haarzakjes onmiddellijk de schade willen herstellen, vormen de haarknopjes met spoed nieuwe, tijdelijke wolharen. Die zijn van matige kwaliteit, waardoor hun levensduur beperkt is. Door de beschadiging van de vacht wordt juist overmatig verharen en klitgevoeligheid in de hand gewerkt. Conclusie: Je helpt de vacht er niet mee maar maakt er een probleem bij; meer klitten, sneller verharen.

Hoe dan wel? De Bad- en Blaaskuur!
Als wolharen aan vervanging toe zijn, is hun mantel niet meer gaaf. De haarschubben staan open of zijn afgebroken. Daardoor zuigen ze water op tijdens wasbeurten. De jongere, gavere exemplaren nemen geen water op, de haren die al wel schade hebben kunnen het voordeel van de twijfel hebben. Door het opbrengen van een shampoo verdwijnt vuil

en vet van de haren. De haar zuigt zich door langdurig inweken vol met water en shampoo, wordt zwaar en zal in veel gevallen al loslaten tijdens het uitspoelen. Het uitschudden doet de twijfelgevallen loslaten. Dit uitschudden kunnen we extra ondersteunen door het inzetten van een zogenaamde waterblazer; door middel van een stevige, niet warme luchtstroom blazen we alle ‘niet gave haren’ uit de vacht, waardoor we zowel de hond als de vacht niet belasten en tevens de hond drogen. Droogwrijven met handdoeken, doorkammen of föhnen onder begeleiding van borstelen en hitte doet ook het gave deel van de wol loslaten en dat is ongewenst. Na het droogblazen moet er niet nageborsteld worden, omdat hiermee de vachtsamenstelling wordt verstoord.
Op deze wijze wordt de natuurlijke verharing beperkt tot één wolruiperiode per jaar, de echte kortharige honden uitgezonderd. Dieren met vachten in, door te vaak borstelen, uitgelokte permanente rui komen nog eens na een week terug en de allerergste gevallen nog eens met een maximum van zes beurten. De reguliere Bad- en Blaaskuur wordt liefst toegepast op het hoogtepunt van de rui.
Echte kortharen zoals Boxers hebben door hun geringe haarlengte in de ‘zomerdaglichtperiode’ tijd genoeg voor twee, soms wel drie verhaarcycli per seizoen. Voor hen werkt de Bad- en Blaaskuur uiteraard ook.

Tot slot: Trimsalon Doggy Styling heeft alle faciliteiten in huis om deze Bad- en Blaaskuur doeltreffend en duurzaam uit te voeren. Het helpt uw hond door zijn ruiperiode, voorkomt overmatig verharen, zorgt voor een schone, mooie en gezonde vacht en natuurlijk scheelt het u veel tijd en nog meer haar en rommel in huis!